26.04.2024 12:18
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на уиндсърф и уинг оборудване на фирмите: LoftSails, Exocet, F2 Windsurfing, Lorch, GUL, Ascan, Unifiber, Zeeko, HB, Reptile, MFC, Goya и Quatro. Продуктите може да видите в нашият Online магазин.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 3 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Обиколка на Балканите  (Прочетена 20575 пъти)
Юли
Администратор
******
Публикации: 5484


The idea is to die young as late as possible


« -: 06.04.2010 15:59 »

Прекосихме Гърция, Албания, Черна Гора, Хърватска и Сърбия.
Екскурзията я планувахме поне седмица, надявайки се да бъдем поне частично подготвени :О:. Проучихме валутите и курса им, уточнихме маршрута и вероятните пътни такси. Набавих най-новите карти за GPS-а за страните през които ще минем.
Тръгнахме рано сутринта в петък, за да избегнем големият трафик по празниците. До границата с Гърция се пътуваше спокойно, имаше доста полицейски засади, но нямахме проблеми.
Гърция:
Границата я минахме почти на бегом, нямаше коли, не гледаха документите и не искаха Зелена карта. Бензина е станал почти 3лв!!! Разгледахме няколко работещи големи магазина, но въпреки кризата, цените бяха високи, а стоките стари и неподредени. Продавачките в повечето магазини пушеха вътре! Пътят до Солун е натоварен, голяма част от него е в ремонт и придвижването не става бързо. От Солун се качихме на магистралата за Игуменица, като влизахме във всеки град около нея. Минахме през Верия, Козани, Гревена, Мецово и Йоанина. По принцип нямаше много интересни места, обиколихме главните им улици, гледахме магазини, правихме снимки...
В Йоанина се загубихме за пореден път и се оказахме пред огромно езеро в самият град (ех ако в София имаше такова). Заведенията работеха още от сутринта, хора по улиците нямаше, магазините бяха празни. В центъра имаше тържество послучай Великден. Полицаи с парадни унофирми бяха заградили площада, голям военен оркестър свиреше наживо, хората се тълпяха още по светло около загражденията. Когато се стъмни започнаха да прииждат тълпи, официално облечени като за празник. От църквите в града започнаха да циркулират шествия с украсени с цветя големи стойки с библейски фигури, ръководени от попове. Трудно ми е да го обясня, затова ще сложа и снимки.
Там пренощувахме и сутринта в пет тръгнахме към Албания.
Албания:
"Леле колко е красиво!"
"Това май е третото място с прав участък от 100м"
"Няма такъв завой! -Амиии, виж следващия  :D"
Бяхме подготвени за лоши пътища, мизерия и недружелюбни хора. Правихме сметка да притичаме през няколко града, без да се бавим за да не замръкнем на това страшничко по описание място. Още на границата ни посрещнаха с усмивка и на разбираем английски си поговорихме с митничарите.  И във вътрешноста хората са мили и готови да помогнат, държат се с чужденците с уважение. Пунктът беше спретнат и компактен, а не само от две порутени бараки, както бях прочел някъде. Такси за влизане няма, не искаха Зелена карта и не ни бавиха излишно. Бензинът е 1-1.1Е. Още с излизането от КПП-то имаше табели, които показваха най-близките населени места. Пътят не беше широк, но е напълно достатъчен за разминаване на два буса. Видяхме първите Мерцедеси, някои от които караха без фарове, но със светодиоден тунинг :D. Всъщност други автомобили нямаше, включително камионите и бусовете бяха с тази марка. Местноста е изключително красива, планина отделя Гърция от Албания, като в подножието и има китни селца. Къщите са масово каменни, като някои са без дограма, а вместо прозорци просто има отвори.
Тръгнаме към Саранде, докато още не се беше разведелило напълно. Пътят се изви през уникални с красотата си места. Като казвам изви, това е малко меко казано, направо свят ни се зави от завои. В албанския език не знам дали дума тунел, но със сигурност не се използва в реалноста :D. Самият език е много интересен, мога да го определя най-близко до румънски с португалско звучене. Имат много радиа, всичките с хубава музика и хитове. Нямаше станции с народна музика или чалга, рекламите са кратки, водещите (само жени) са с приятен мелодичен глас. В Саранде кипи строителство и пътищата са ужасно разбити. Навсякъде има хотели, като не видяхме такива с под три звезди. По крайбрежбата улица има доста заведения, хора правещи сутрешно кросче и чистачи почистващи плажа от боклуци. Хората са добре и модерно облечени, жените са с полички, голи рамена и прически. Забрадки или фесове не видяхме. Самият град е построен около голям залив и върви от него нагоре и назад, като огромен амфитеатър. Водата е прозрачна, малко солена и доста чиста. Видяхме и комета (бърз кораб, който планира над водата, посредством подводни криле). Магазините са спретнати, чисти и вътре не се пуши. Стоките не са нищо особенно, на места имаше "истински" ментета на известни марки. Сладкишите за разлика от Турция и Гърция са на посредствено ниво, нещо подобно на държавна сладкарница преди 20 години, няколко невзрачни кремчета, реване и банички. Улиците са истински лабиринт в който няма как да не се изгубиш wall.
След като закусихме, тръгнахме към Вльор. Според Гугъл щяхме да стигнем за два часа... Лъже  taz Hmm oops. Вихме се повече от четири часа през най-сложния път, който съм виждал. Завой след завой и в завоя завой, като всеки е доста усукан, и освен извивката по хоризонтал имаше и вертикален голям наклон. Поне нямаше дупки и почти целия беше с мантинела. Няколко пъти се качвахме на 1000м височина и се спускахме почи до морето. Нямам думи през какви красоти минахме Shocked, в цялото пътуване това беше най-интересния участък.
В момента в който преминахме планините и стъпихме на равно се сблъскахме с път, който приличаше на лунна пътека след атака от марсиански щурмуваци. Толкова много дупки сред огромни ями не съм виждал дори и в София. Докато избирахме през кои дупки да минем и от двете ни страни профучаваха коли (Мерцедес) с около 80-100км/ч. Шофьорите (пилот-изтребители) понякога използват мигач, доста по-често от нашенците. Кара се масово в насрещното (особенно в задръстванията), като ако има кола отпред, обикновенно спира и те изчаква да минеш без псувни. Клаксоните са на мода, гумаджииниците процъфтяват Wink. От южната граница до северната, има само няколко знака за населени места. Пак се губихме oops. GPS карта в Албания не върши работа. Позвах Гармин с карта за Европа за 2010г, Айгоу с последната карта на региона и в двата случая в повечето време ми показваше, че се движа в тиквите. Освен всичко друго, често и спътниковия сигнал се губеше (както и в Черна Гора). Въпреки, че е въпрос на чест и престиж да караш някакъв Мерцедес, дори и да е на 30+ години, във Вльор видяхме и нови автомобили, различни от престижния лидер Smile. Магазините придобиха различен вид, станаха големи, просторни и лъскави. Светофари, обозначени кръгови със странно означени знаци и хаотично пресичащи пешеходци от които колите се пазят.
От Вльор до Дурес нямаше почти нищо интересно, често пътят навлизаше в сушата, населените места не са много и пейзажите не толкова красиви. Често имаше полицаи с радари, криещи се зад автомобили. "Ковнаха" ме един път и докато се опитвах да измисля нещо "оригинално", полицая видя, че сме чужденци, каза да внимавам със знаците и ми пожела приятен път. Е кога ще се случи тук такова нещо?
Минахме покрай Тирана, като заради задръстванията не влезнахме вътре и отидохме в Шкодер. В началото на града ни посрещна представителен магазин на Шкода, единствения фирмен авто магазин, който видяхме :D. В близост се намира огромно езеро, което е и национален парк. По някаква случайнст го заобиколихме от изток, вместо от запад, както бяхме планували oops :-O-: suicide. Към границата с Черна Гора, пътят отново стана кошмарен. Хотелите може би заради липсата на туристи не работят, дори и в градовете, с изключение на Саранде и един и половина хотели в Шкодер.
Черна гора:
Границата ни посрещна със строги митничари. Поискаха ни екотакса от 2Е, а следващия път, когато влизахме от Хърватска, някакъв като амбулантен търговец ни поиска 10Е, без алтернатива (разправиите не помогнаха), но поне ни лепна стикер на стъклото за цяла година. Първите десетина километра пътят беше ужасно тесен, едвам се разминават два автомобила. Слаб трафик и перфектни пътища във вътрешноста на страната. Безоловния навсякъде е 1.19Е, имат и някакъв 98, който е 1.16Е, но мисля, че е оловен. Минахме някакъв огромен тунел и тръгнахме по крайбрежието. Обиколихме всичките им градове от Албания до Хърватска, някои по два пъти  (:-pp) :О: wall :D. Искахме да посетим остров Свети Стефан, но ремонтираха нещо на потсъпа до него и не можахме да влезнем. Полиция видяхме само три пъти, седяха на открито и само за респект. Неща които ми направиха впечатление:
Всеки мост и тунел има име.
Шофьорите стриктно спазват ограниченията.
Къщите приличат на минихотелчета и всичко изглежда курортен комплекс.
Изключително чисто навсякъде.
Много интересно е около градчето Котор. Има фери (4Е) което за около пет минути те прекарва от другата страна, но тогава изпускаш най-хубавата част от пътя. Долу има езеро приличащо на Лаго ди Гарда, заобиколено с високи и стръмни планини. Има две островчета едното от които има къщи и църква. Котор пък е с калдъръм и старинни сгради.
Хърватска:
Митничарите бяха доста любопитни, караха ни да отворим багажника, питаха дали нямаме нещо за деклариране, къде отиваме, но не създаваха проблеми. До Дубровник нищо особенно. Пак се кара бавно, спазват се правилата, пътищата са хубави, полиция не видяхме.
Задължително е да се посети Дубровник. Проблем с влизането, високи цени за всичко, тесни улици, но всичко това бледнее пред това което се намира зад крепосните стени. Изведнъж преминаваш в друга епоха, лабиринт от улички, само старинни сгради, стотици заведения и магазини, фонтани, църкви и музеи... Всичко това може да се види и отгоре с обиколка по стената. Живеят хора, които си имат училище, две малки игрища и магазини, напълно отделени от тълпите туристи. Паркинг в центъра е 1Е/ч, но няма места, за 2Е/ч пак няма места, чак за 2.5Е/ч има места и те са точно пред крепоста. Няма друг начин да оставиш колата, дубровчани паркират чак на пътя, който е на около километър от там. Входа не се заплаща, само в музеите и стената -10Е на човек, 5Е за дете. Евтин хотел е 70Е за 2+1 човека.
На връщане минахме през Подгорица и влезнахме в Сърбия. Табелите са много зле. Заобиколихме Косово и през някакви пътчета стигнахме до магистралата за Белград. Ограниченията и тук се спазват, трафик имаше чак през последните километри от Ниш до България. Полиция имаше, но не видяхме радари или камери(не значи, че няма). Помотахме се в Ниш, но нищо не работеше и си тръгнахме към обяд. От границата през Драгоман до София, пътят е перфектен. Точно преди влизане на разклона при Банкя имаше големи колони от автомобили, но пуснаха регулировчик и нещата се пооправиха.
Много съм доволен от тази обиколка. Заслужаваше се да се види всичко това. Навъртяхме 2500км, но вместо да съм смазан, се чувствам зареден с положителна енергия и емоции. Утре ще добавя и снимки, защото ми е трудно да пресъздам подробностите.
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.5, PureLip 5.4
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0, 11.0
Wing: Quarto 105L, LoftSails 4.0, 5.0, 6.0
lukcheto
Off Line
*********
Публикации: 2340



« Отговор #1 -: 06.04.2010 19:11 »

Юли, чудесен разказ... и много полезен  :D Изчетох всичко  Shocked
За Дубровник завиждам много благородно, отдавна се каня да се замъкна натам с апарата :D Някой ден дано стигна!!!!  :D
За Албанията, не проверихте ли някой спот?! Знам че има няколко, но не съм чувала отзиви или пък добри неща за хората, но пък информацията ми може да е грешна  :-O-: Вашите впечатления за Албания събудиха моето любопитство и интерес :О:
Ще трябва да се проверят все пак спотовете си мисля :О:
Чакаме документацията OK
Online

"Stop chasing shadows, just enjoy the ride" bravoo
~ фaNatic SkaTe/85l~the RoCk~
~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Ka.KiLLeR/3.7m2~WaVe ASSassIN~
~Vandal Enemy/4.5m2~WANTeд.No.2~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
Eddie
Модератор
******
Публикации: 1102



« Отговор #2 -: 06.04.2010 19:29 »

Много изчерпателно и интересно !!!  bravoo Чакам снимките с нетърпение!
Online

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
NexusStar
Духовит
**
Публикации: 124


Ab hinc


« Отговор #3 -: 07.04.2010 09:48 »

Много интересен разказ  bravoo.
За Албания особенно звучи много интересно и много различно от това което съм чувал.
Имаше ли и други "туристи" по пътищата, коли с чужди регистрации или е само албанци и нищо друго? Shocked
Колкото може повече снимки да видим  (:-pp)
Online

`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.¸.·´¯`·.¸¸.¸.·´¯`·.¸¸.¸.·´¯`·.¸¸.
Barborko
Вятърничав
***
Публикации: 204



« Отговор #4 -: 07.04.2010 11:19 »

Браво Юли, много интересно си пресъздал екскурцията.  bravoo  bravoo  bravoo
По отношение на спотовете: в Дубровник и около него би трабвяло да има не лоши места за каране. Научихте ли нещо?
Давай да видим снимковия материал  Yes  Yes  Yes
Online
Юли
Администратор
******
Публикации: 5484


The idea is to die young as late as possible


« Отговор #5 -: 07.04.2010 11:54 »

..За Дубровник завиждам много благородно, отдавна се каня да се замъкна натам с апарата :D Някой ден дано стигна!!!!  :D
За Албанията, не проверихте ли някой спот?! Знам че има няколко, но не съм чувала отзиви или пък добри неща за хората, но пък информацията ми може да е грешна  :-O-: Вашите впечатления за Албания събудиха моето любопитство и интерес :О:
То хубаво ти се ходи, НО е забранено за лукчета :D :D :D

През цялото време духаше ЮЗ, със стойности около 4-8м/с. Прогнозата за неделя беше значително по-силна, но вятъра не се промени. Повечето спотове са подредени странично спрямо вятъра, водата е чиста, а скали има само в краищата им. Нямах термометър, но температурата позволява каране без боти, ръкавици и боне. Видимо няма следи от големи вълни. Хората се опитват да помагат с каквото могат. Драскат, пишат, показват, обясняват, ръкомахат, но трудно се разбираме заради езика.
Чужди коли имаше най-вече италиански, рядко френски и германски.


* lukove.jpg (546.43 KB, 1028x770 - видяно 557 пъти.)
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.5, PureLip 5.4
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0, 11.0
Wing: Quarto 105L, LoftSails 4.0, 5.0, 6.0
Юли
Администратор
******
Публикации: 5484


The idea is to die young as late as possible


« Отговор #6 -: 07.04.2010 11:57 »

Гърция...


* P4023211.jpg (810.83 KB, 1280x960 - видяно 581 пъти.)

* P4023215.jpg (845.35 KB, 1280x961 - видяно 530 пъти.)

* P4023221.jpg (837.24 KB, 1280x960 - видяно 618 пъти.)

* P4023222.jpg (679.24 KB, 1280x959 - видяно 548 пъти.)

* P4023227.jpg (835.13 KB, 1280x960 - видяно 502 пъти.)

* P4023228.jpg (707.51 KB, 1280x960 - видяно 546 пъти.)

* P4023230.jpg (993.67 KB, 1280x960 - видяно 570 пъти.)
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.5, PureLip 5.4
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0, 11.0
Wing: Quarto 105L, LoftSails 4.0, 5.0, 6.0
Юли
Администратор
******
Публикации: 5484


The idea is to die young as late as possible


« Отговор #7 -: 07.04.2010 11:59 »

Албания...


* P4033235.jpg (747.01 KB, 1280x960 - видяно 569 пъти.)

* P4033239.jpg (796.11 KB, 1280x960 - видяно 556 пъти.)

* P4033242.jpg (681.74 KB, 1280x960 - видяно 542 пъти.)

* P4033248.jpg (746.69 KB, 1280x960 - видяно 556 пъти.)

* P4033250.jpg (666.72 KB, 1280x960 - видяно 565 пъти.)

* P4033252.jpg (798.16 KB, 1280x960 - видяно 637 пъти.)

* P4033255.jpg (988.41 KB, 1280x960 - видяно 597 пъти.)

* P4033270.jpg (696.31 KB, 1280x960 - видяно 543 пъти.)

* P4033273.jpg (617 KB, 1280x960 - видяно 542 пъти.)

* P4033274.jpg (591.67 KB, 1280x958 - видяно 571 пъти.)
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.5, PureLip 5.4
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0, 11.0
Wing: Quarto 105L, LoftSails 4.0, 5.0, 6.0
Юли
Администратор
******
Публикации: 5484


The idea is to die young as late as possible


« Отговор #8 -: 07.04.2010 12:02 »

Още от Албания..


* P4033275.jpg (657.07 KB, 1280x961 - видяно 518 пъти.)

* P4033281.jpg (814.22 KB, 1280x960 - видяно 550 пъти.)

* P4033286.jpg (779.62 KB, 1280x960 - видяно 533 пъти.)

* P4033292.jpg (824.97 KB, 1280x960 - видяно 537 пъти.)

* P4033301.jpg (706.6 KB, 1280x960 - видяно 495 пъти.)

* P4033308.jpg (967.38 KB, 1280x960 - видяно 499 пъти.)

* P4033313.jpg (899.5 KB, 1280x960 - видяно 524 пъти.)

* P4033323.jpg (648.54 KB, 1280x960 - видяно 468 пъти.)

* P4033329.jpg (570.63 KB, 1280x960 - видяно 533 пъти.)

* P4033334.jpg (782.67 KB, 1280x959 - видяно 509 пъти.)
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.5, PureLip 5.4
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0, 11.0
Wing: Quarto 105L, LoftSails 4.0, 5.0, 6.0
Юли
Администратор
******
Публикации: 5484


The idea is to die young as late as possible


« Отговор #9 -: 07.04.2010 12:08 »

и още..


* P4033341.jpg (659.35 KB, 1280x960 - видяно 474 пъти.)

* P4033356.jpg (654.13 KB, 1280x960 - видяно 482 пъти.)

* P4033358.jpg (795.88 KB, 1280x960 - видяно 509 пъти.)

* P4033361.jpg (835.62 KB, 1280x960 - видяно 472 пъти.)

* P4033366.jpg (1086.74 KB, 1280x960 - видяно 509 пъти.)

* P4033370.jpg (835.94 KB, 1280x960 - видяно 471 пъти.)

* P4033393.jpg (618.53 KB, 1280x959 - видяно 524 пъти.)

* P4033398.jpg (814.46 KB, 1280x960 - видяно 525 пъти.)

* P4033400.jpg (778.71 KB, 1280x960 - видяно 743 пъти.)

* P4033404.jpg (771.71 KB, 1280x960 - видяно 545 пъти.)
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.5, PureLip 5.4
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0, 11.0
Wing: Quarto 105L, LoftSails 4.0, 5.0, 6.0
Юли
Администратор
******
Публикации: 5484


The idea is to die young as late as possible


« Отговор #10 -: 07.04.2010 12:10 »

и още от там..


* P4033428.jpg (1102.16 KB, 1280x960 - видяно 449 пъти.)

* P4033429.jpg (876.11 KB, 1280x960 - видяно 570 пъти.)

* P4043440.jpg (701.86 KB, 1280x960 - видяно 496 пъти.)

* P4043443.jpg (706.72 KB, 1280x959 - видяно 470 пъти.)
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.5, PureLip 5.4
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0, 11.0
Wing: Quarto 105L, LoftSails 4.0, 5.0, 6.0
Юли
Администратор
******
Публикации: 5484


The idea is to die young as late as possible


« Отговор #11 -: 07.04.2010 12:11 »

Повечето крави по пътя спазваха правилата и се движеха в лентата за крави.


* P4033350.jpg (623.43 KB, 1280x959 - видяно 501 пъти.)
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.5, PureLip 5.4
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0, 11.0
Wing: Quarto 105L, LoftSails 4.0, 5.0, 6.0
lubo
Буревестник
******
Публикации: 894



« Отговор #12 -: 07.04.2010 12:12 »

Юли,не знам какви са онези буреняци, в които си се наврял,обаче са толкова огромни,че изглеждаш като Алиса в страната на чудесата :D
Online

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
Юли
Администратор
******
Публикации: 5484


The idea is to die young as late as possible


« Отговор #13 -: 07.04.2010 12:12 »

Но имаше и такива, които изпреварваха неправомерно :D


* P4033352.jpg (783.9 KB, 1280x959 - видяно 532 пъти.)
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.5, PureLip 5.4
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0, 11.0
Wing: Quarto 105L, LoftSails 4.0, 5.0, 6.0
Юли
Администратор
******
Публикации: 5484


The idea is to die young as late as possible


« Отговор #14 -: 07.04.2010 12:14 »

Единият от трите завоя с прав участък от 100м, макар и под наклон :D


* P4033423.jpg (924 KB, 1280x961 - видяно 518 пъти.)
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.5, PureLip 5.4
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0, 11.0
Wing: Quarto 105L, LoftSails 4.0, 5.0, 6.0
Страници: 1 2 3 »   Най-горе
Печат
Отиди в: