Здравейте! Всички бяхте толкова изчерпателни, че не остана нищо за добавяне. Затова ще споделя аз лично с какво не се разделям при ходене в планината/независимо дали карам или не ски/:
- бих препоръчал който има възможност да си купи яке с RECCO система;
- едно джобно ножче няма да Ви натежи, но недай боже да изпаднете в тегава ситуация може да помогне. Аз и сърф карам с нож на прасеца;
- за последното не се смейте. Манерка с високоалкохолна напитка/водка, ракия, уиски и т.н./ спасява живот. Не е нужно да употребявате напитката, но е важно да я имате.
Ще си позволя да те опровергая.
1. "RECCO" е система за откриване на затрупани от лавина хора. За използването и е нужен хеликоптер. Самата апаратура съшо е много скъпа. С такава разполагат само най-скъпите ски курорти по света. ПСС и който и да е курорт в България не разполагат с такава. След 15тата минута от затрупването вероятноста човек да оцелее е доста ниска. За това не може да се разчита да те спасят ПСС и трябва да се разчита на приятелите с които караме.Това прави RECCO безполезно при повечето случаи на затрупване от лавина.За да олесниме приятелите е нужно те да са преминали курс за лавинна безопастност и да разполагаме с някои джаджи.
-Лавинен предавател- с него обучените Ви приятели ще ви открият за около 5минути.
-Лавинна сонда- с нея ще локанизират точното Ви местонахождение
-Лавинна лопатка- С нея ще Ви откопаят (без нея е невъзможно, дори да знаеш точно къде се намира човека)
Това са задължителните наща без които карането на ски в необработени и лавиноопасни терени е абсолютно неприемливо
Ако искате да сте още по сигурни можете да си купите и
-ABS- Въздушна възглавница която предпазва вратъ, главата и гръдния кош докато ви мачка движещата се лавина. Също така вероятноста да останете на повърхноста става огромна
-Авалунг- това е система през която дишате в лавината. Тя ви дава още 30тина минути въздух през които да ви открият и изровят
АЛКОХОЛА пък е доста вреден при измръзване. Той дава лъжливо чувство на затопляне, но в същото време подпомага измръзването. Ако си имал в предвид народната мъдрост"Пияния и господ го пази" Не съм запознат с факти по случая и е възможно да си прав
Ножчето наистина е много полезно, особено ако е комбинирано с отверка и разни други далаверки.