неделя 05.02.2012 05:06
Новини: Sunny eXtreme е официален вносител на кайт оборудване
F2 Kiteboarding, Liquid Force, Underground Kite Boards. Продуктите може да видите в нашият Online Kitesurf магазин.
Страници: 1 2 3 Всички   Най-долу
Печат
Автор Тема: Безопасност при практикуване на ски и сноуборд  (Прочетена 14978 пъти)
lukcheto
eXtreme iNside
Публикации: 2182

« -: четвъртък 28.12.2006 10:36 »

Мисля, че е редно да има и тук такава тема. Нека всеки от собствен опит да сподели инфо Smile

1. При инцидент на пистата винаги маркирайте мястото няколко метра по-нагоре (прави се със забучени в снега ски на кръст);
2. Когато се спира за почивка на пистата/ите винаги е добре човек да е нащрек, да е наясно кой идва отгоре и ориентировъчно в каква посока и с каква скорост се движи. Безгрижното сядане по средата на пистата е меко казано опасно;
3. В случай, че сте свидетел на падане препоръчително е да се помогне на падналия, особено при разкопчаване на ските;
4. При интензивно физическо натоварване е особено препоръчително да се пие честичко вода, за да се избегне дехидратация (изразява се в главобол и виене на свят);
5. Винаги е добре човек да има скрит някъде един-два много високоенергийни powerbar-a;

Brrrr

"Stop chasing shadows, just enjoy the ride" bravoo
~Tabou Twister/90l~Mad March~
~Jo Jo is back home/67l~
~Gaastra Pure/5.2m2~пЮрЕТо~
~Vandal Enemy/4.5m2~дъ baNдiT~
~Naish Force/4m2
Odin
Вятърничав
Публикации: 239

« Отговор #1 -: четвъртък 28.12.2006 11:12 »

Хубаво е да имате и каска на главата. Тя ви пази не толкова от вас, колкото от неориентираните дилетанти които се движат брауново по пистата.

RRD Z-ride 133,
GunSails Nexus 6,6
GunSails Future, 5,5
GunSails Cannonbal 7,5
Venelin
Pro :)
Публикации: 1064

« Отговор #2 -: четвъртък 28.12.2006 12:25 »

Любимото ми правило, което помня от дете (и което напоследък май вече само аз спазвам):

Скиорът пред вас има предимство!

Същото правило важи и за намиращите се пред вас сноубордисти, въпреки че често в нарушение на друго правило те се явяват като предноСЕДЯЩИ  Twisted Evil

Каската!!! Предполагам, че някои още си спомнят трагичния инцидент на Боровец в началото на миналия сезон. При удара между двамата скиори оцеля онзи, който носеше каска.

"Do or do not. There is no try."

Board: Fanatic Shark 145 l.
Sails:   8.4 Loft O2, 6.5 BiC Cruiser, 5.2 Loft 360Free
Skills:  Freeride (planing straps; basic waterstarts)
Temper: Very friendly but aggressively unpleasant when annoyed
Sunny
Администратор
Публикации: 5880

« Отговор #3 -: четвъртък 28.12.2006 15:30 »

Ако решите разко да промените траекторията си на каране задължително се огледайте.
Аз за себе си избирам само краищата на пистата, където карам на къси завои като предварително преценявам обстановката и ако някой идва над мен и кара бързо го изчаквам да мине, а ако има бавнокаращ пред мен го изчаквам да спре, за да не профучавам покрай него и да му изкарвам акъла (което също е често причина за инциденти)
Заобикаляйте останалите каращи на по-голямо разстояние, а ако сте изгубили контрол, по-добре викнете, за да знаят околните да се пазят (нещо от рода на Юли като кара кайт (:-pp))
Гледайте да имате контрол върху ските или сноуборда, защото иначе сте опасен както за себе си, така и за околните.

Sails:
3.5 Loft Lip Wave
4.7 Loft Lip Wave
5.7 Loft Lip Wave
6.6 Loft O2
Boards:
Exocet Cross 94L
Exocet Usurf 76L
Не искам много, искам всичкo!
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1779

« Отговор #4 -: четвъртък 28.12.2006 16:46 »

Задължително викаш: "Пайсе ... " и "Пистаа ...." колкото глас имаш.  Каската и back protector-а са задължителни, както и "Мамата ..."
 :p

\\\|///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
ant_dream
Буревестник
Публикации: 779

« Отговор #5 -: петък 29.12.2006 01:02 »

Как се изразяваше Венелин defensive driving

Още едно хубаво правило, ако ще слушате музика по добре е да е само с едната слушалка.

Ако паднете от влека, надолу само на рало.

Ако видите луда жена която крещщи "шъ тъ убия Захо", да знаете че тя е с предимство и трябва да намалите и
преждевременно да спрете в ляво или в дясно, да легнете и ръцете на главата.

Каските и всякакви други протектори( който са хубаво нещо) да са винаги добре затегнати, ако забележите
че нещо ви "хлопа' затегнете си го Wink, всякакви стърчащи въжета и отворен иджобове са абсолютно забранени.

Едно не задължително но много полезно нещо , е специална раница за ски/борд която е с твърд гръб
(хубаво е да е снабдена с лавина сонда и лопата, дори да карате по писта, във всеки един момент, може
да сте нужжни на ПСС , колкото повече хора има, толкоз повече шанс за заринатия,може да сте вие) Самата раница
обхваща хубаво и кръста, а и презрамките са твърди за да имате хубаво стегнато усещане:)

Най-вече карайте разумно и моля да се преценява, дали ще можете да спрете или не , и като прецените, моля намалете скороста с една идейка повече( а ако няма хора правете к'вото си искате, ама като има не мислете само за себе си и за вашите лични оргазми по пистата).

За ваша сигурност е да си знаете, че екипировката е в отлично състояние и, че сте се разтегнали хубаво.

Пукнати каски клатещи се автомати , незатегнати обувки, невярвам във форума да има хора който практикуват спорта със подобни грешки

Приятно каране, Забавлявайте се Smile

Weight - 100 kg
Board - Starboard Carve 144l 2005
Sail -    Loft     LipWave 6.2
           Gaastra Matrix    7.5
Boom - Loft Slalom

Climbing the mountain, never coming down,
'Cause you will hate yourself in the end.
SHMIT
Буревестник
Публикации: 866

« Отговор #6 -: петък 29.12.2006 01:20 »

Винаги загрявайте преди да тръгнете за първо спускане. Това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! В противен случай, едно незначително и напръв поглед леко падане може да доведе до КАТАСТРОФАЛНИ травми които вярвайте са безкрайно болезнени и скъпи за ремонтиране. Не си заслужават спестените 5минути  !!

ant_dream
Буревестник

« Отговор #7 -: вторник 16.01.2007 15:36 »

Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) и магазин СТЕНАТА организират на 24.01.2007г. в Дома на Киното (ул. "Екзарх Йосиф" № 37 ) от 19.30ч. , лекция по ЛАВИННА БЕЗОПАСНОСТ.

За повече информяция http://befsa.com/?q=node/view/6254

Weight - 100 kg
           Gaastra Matrix    7.5
Boom - Loft Slalom

SHMIT
Буревестник

« Отговор #8 -: сряда 24.01.2007 18:10 »

Да напомня, че днес 24.01. от 19.30 в дом на киното ще се проведе лекция по "лавинна безопасност"
Входа е свободен

ant_dream
Буревестник

« Отговор #9 -: четвъртък 25.01.2007 00:04 »

Бяхме там  да си кажа много хора се бяхасъбрал което много приятно ме изненада, на миналата я имаше 50 човека я нямаше а сега бая народ имаше
А и готиното беше че небеше само Момчил лектор и стана доста приятно. Но разбрах за пореден път едно , без лавиния курс това което чух за пореден
път днеска няма да го разбера напълно, така че явно за следващия лавинен курс ще се запиша . Шмид мога ли да те помоля да ми кажеш когато се
заформя нова група за лавинен курс, че нещо много много неразбирам като в БЕФСА-та пишат за тях Confused

ИНФО !!! В момента падат снегове , а основите са лед затуй всеки да си изхвърли от мислите да кара извън Обработени писти, видял колко
сняг ще се излее до понеделник. Да нестане фал. :aaa ne:

Weight - 100 kg
           Gaastra Matrix    7.5
Boom - Loft Slalom

KONY BRAVO
Полъх
*
Публикации: 15

« Отговор #10 -: четвъртък 25.01.2007 12:12 »

И тука реших да се напраа на умен(ако мине)! :/ Темата е много актуална и ще става все по,щото в последните няколко години пистите,навсякъде са МЕГА-ПРЕНАСЕЛЕНИ! :#@: Censored Та в този ред на мисли- всички гореописани мерки за сигурност са много важни, но най-важно,според мен,е ВСЕКИ ДА ПАЗИ ВСЕКИ! Щото миналата година аз го отнесох, независимо, че имах очи и на гърба. На ден ми се налагаше,поне по веднъж,да избягвам ситуации,или да си предпазвам учениците от такива (до миналата година работех ски-учител),докато най-накрая не успях да избегна една...Особено хората които практикуват "карвинг"- имайте предвид, че народа,все още,не е свикнал да вижда хора,които се "спускат" нагоре по пистите и се шашка.Мен така ме отнесоха.  Censored Освен това  поради факта,че (най-често) пресичате цялата писта,трябва много добре да си изчислите траекторията на завоя и потенциалните заплахи по време на изпълнението му,щото е много трудно,когато си смачкан от центробежните сили,по време на карвинг-завой,да избегнеш препятствие,или да го коригираш(завоя,не препятствието (:-pp)).
        Сигурно вече се прозявате от отегчение,но трябваше да се възползвам от предоставената ми трибуна,щот мисля, че е важно!

БЛАГОДАРЯ,БЛАГОДАРЯ....THANK U PEOPLE...THANK U...I'M GLAD U LIKED THE SHOW...GOOD NIGHT,MAY GOD BLESS U!!!!!! Dance man

ДА ЖИВЕЕ ДИСПАНСЕРА-А-А-А!!! taz
Sunny
Администратор

« Отговор #11 -: четвъртък 25.01.2007 13:02 »

Между другото и мен така ме отнесоха, въпреки, че наистина имам очи и на гърба и навсякъде, спускам се само в края на пистата, винаги преди да се спусна гледам отгоре да не идва някой неконтролиращ ските и и изобщо взимам всякакви мерки за сигурност и въпреки това ме отнесоха с такава сила, че мислех, че съм натрошена цялата. Едно момиче, което едва ли можеше и рало да прави го бяха пуснали на ястребец и в най-стръмната му част тя просто се носеше накъдето я карат ските :#@:...за съжаление аз със късите завойчета имах доста по малка скорост от нея и съм имала лошия късмет да съм на траекторията на спускането и ....болеше много.... :#@: Censored

Sails:
3.5 Loft Lip Wave
4.7 Loft Lip Wave
5.7 Loft Lip Wave
6.6 Loft O2
Boards:
Exocet Cross 94L
Exocet Usurf 76L
KONY BRAVO
Полъх
*
Публикации: 15

« Отговор #12 -: четвъртък 25.01.2007 14:00 »

Цитат
Как така се спускат нагоре?

Просто типично за карвинг-завоя е,че в крайната си фаза,траекторията му пресича линията на склона,диагонално,нагоре. Ако решиш да направиш карвинг-завой към склона(удължен единичен завой),от инерцията продължаваш да се движиш,за кратко,дори нагоре. По този начин,на подходящо,по-равно място("Финална къща"-Банско),можеш да направиш "carving 360",ама не със сърфа Mr. Green,а със ските-успех OK,само внимавай,щото там се сливат няколко писти и именно там ме разпиляха. :#@: Hmm

ДА ЖИВЕЕ ДИСПАНСЕРА-А-А-А!!! taz
SHMIT
Буревестник

« Отговор #13 -: петък 26.01.2007 15:19 »

90% от хората в планината, идея си нямат каква ОГРОМНА опасност са лавините. Виждал съм потресаващи неща по отношение, на лавинната безопасност. Хора които не са запознати с правилата за каране извън писта правят грешки които застрашават както техния, така и живота на околните. Най често това са сноубордисти (нищо против братята с дъски) Може би защото по мое мнение БАС не прави нищо за да информира членовете си по въпроса.
Осъзнавам, че е възможно да ставам досаден с темата за тия лавини, но това е изключително важно за всички които ходят зимно време в планината.
Ант, тази година не се предвиждат други, освен изминалите 2 лавинни курса и лекцията. До другия сезон със сигурност ще забравя , че трябва да те подсетя. Затова следи сайта на БАССЕС.
До тогава можеш да си купиш книжката за "лавинна безопасност" на Момчил Панайотов където ще намериш необходимата информация. Ще се опитам да доставя няколко екземпляра от нея в магазина на Съни другата седмица.
Информация за лавинната обстановка можете да следите на този линк
http://befsa.com/?q=node/view/6302

ant_dream
Буревестник

« Отговор #14 -: събота 27.01.2007 17:49 »

Книжката си я купих отдавна Smile много полезно четиво да си го имаш в рничката като караш Smile
Кофти за лавините курсове, има тука някакви отвреме на време се появяват но ме е страх с
тях нито знам нещшо за тях нито нищо а и искат 2-но даже 3-но повече от БЕФСА-джииските
Confused незнам що. Явно и тая година няма да се кара със вас Sad. Неук в планината нетръгвам, а
самоук неискам и да провам Confused Е може някой път да покараме с теб по обозначените писти Wink
ала бала едно кИфте Wink. А за БАС ми е много ясно, големи пичове много, фешън много готино
каране олите суичове , ама несе спират и хич немислят, малко влияят тея филмчетата дето
ги гледат ама малко да мислят, тя тревата им е малко намалила боря на можъчните клетки
на повечето. Бух Днеска пак се нагледах на тъпи истории отстрана на красавци с бордове!

Weight - 100 kg
           Gaastra Matrix    7.5
Boom - Loft Slalom

Anna_F2
Духовит
**
Публикации: 109

« Отговор #15 -: събота 24.03.2007 20:02 »

Замислям се да се оборудвам с шлем - защото искам да си подкарам  и сноуборда, а съм начинаеща и усетих, че лесно се пада и на глава, особено ако е твърдо/заледено.  Може ли някой да препоръча кои са основните характеристики, при покупка на такъв; магазини, места, от където да се купи.
Юли
Администратор
Публикации: 3767

« Отговор #16 -: неделя 25.03.2007 09:18 »

Замислям се да се оборудвам с шлем - защото искам да си подкарам  и сноуборда, а съм начинаеща и усетих, че лесно се пада и на глава, особено ако е твърдо/заледено.  Може ли някой да препоръча кои са основните характеристики, при покупка на такъв; магазини, места, от където да се купи.
В момента имаш огромен избор, като в повечето магазини има и намаления. Хващаш Ант под ръчичка (в другата ръка бутилка кола) и обикаляте докато не изпие колата :D

Минчо Празников пасти да яде :Sunny:
ant_dream
Буревестник

« Отговор #17 -: неделя 25.03.2007 15:43 »

Ей ма тука намеквате май нещо !!, аз да си падам на глава !!! не е възможно Wink  oops
Вие просто днеска незаете какво беше забавно. Лале2 една полянка Калинчо (демек
моя милост) направи 4 пълни салта като едно беше изцяло във въздуха , а другите
редувах глава борд , глава борд. Досега нсъм се въртял толкоз ама беше стръмно
и бях с висока скорост , направо забавно си беше Smile. Да неговорим че на боби направих
скромните 3-и салта ама те след ея 4 просто бледнеят. Въртял съм се като в пералня
според мен Smile. Нямаш проблеми за каски съм гледал много много все ще ти харесаме
нещо а и сега има намаления наляво надясно. Ма ти с тоя кайт дет го караш лятото ,
как така ски ще караш я веднага борд Wink

Weight - 100 kg
           Gaastra Matrix    7.5
Boom - Loft Slalom

Kamin
Полъх
*
Публикации: 88

Enjoy your life

« Отговор #18 -: петък 07.12.2007 14:06 »

Ето какво научих за ски: "ФИС увеличи ширината на средната част на ските и въведе изискване за по-ниска позиция на обувките, която да осигури допълнителна сигурност за алпийците по време на скоростните дисциплини. "По-ниската стойка, съчетана с по-широки ски, дава възможност за по-добър контрол", коментира Гюнтер Хуяра, директор на състезанията за Световната купа. Никоя от тези промени обаче не прави ските по-бавни, казва Рупърт Хубер, който отговаря за разработките на "Атомик". "Всъщност отчасти новите ски стават дори по-бързи, тъй при тази ширина вероятността страничната част на обувките да докосва земята по време на завоите е по-малка." Според двукратната световна шампионка в гигантския слалом шведката Аня Персон промените са недостатъчни. "Ако искаш да направиш спорта по-безопасен, не можеш да обръщаш внимание само на екипировката. Не само ските се нуждаят от промени, каза тя. Трябва да се обърне внимание на сигурността около цялото състезателно трасе, както и на графика за Световната купа. Миналата година направихме шест състезания в рамките на осем дни. Не виждам по какъв начин това е добре за тялото и как физически и психически можем да издържим всяко поредно състезание по този начин."
Добре че няма изисквания за промяна на екипировката на сноубордисти Smile не искам да си сменя дъската.. поне за този сезон :aaa ne:
SHMIT
Буревестник

« Отговор #19 -: събота 08.12.2007 23:02 »

Ще се сетят тия от ФИС, че истината е в дебелите ски. Вече имам ски с дебелина под кракъ 125мм. Като два сноуборда са.

Eddie
Модератор
Публикации: 1017

« Отговор #20 -: понеделник 10.12.2007 10:54 »

Ето какво научих за ски: "ФИС увеличи ширината на средната част на ските и въведе изискване за по-ниска позиция на обувките, която да осигури допълнителна сигурност за алпийците по време на скоростните дисциплини. "
Малко уточнение.По ниската позиция на обувката касае платформата,която се монтира под автоматите,а не самата ска. !!

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
Юли
Администратор

« Отговор #21 -: понеделник 07.01.2008 14:45 »

Най-честите травми при каране на сноуборд и начини за предпазване:
http://www.ski-injury.com/wrist.htm

Kamin
Полъх
*
Публикации: 88

Enjoy your life

« Отговор #22 -: вторник 08.01.2008 13:52 »

ЧЕТВЪРТЪК, 3 Януари 2008
По 10 на час със счупен крак
По десет души на час със счупени китки и глезени приемаше "Пирогов" вчера. Не можем да насмогнем, оплакаха се докторите от спешния център. Пострадалите са от всички възрастови групи. Помощ са получили и дузина деца, които са с травми от каране на ски и сноуборд. Пострадалите са два пъти повече, отколкото на 1 януари, отбелязаха докторите. Основната причина са обилният сняг и неразчистените улици и подлези. 30% от пациентите ни са без здравни осигуровки, изрази притеснението на колегите си д-р Христо Стойчев. Нередовните трябва да си плащат прегледите, рентгеновите снимки и превръзките, но мнозина се оправдават, че нямат пари. Прегледът в института струва 25 лв., хирургическата обработка на рана с упойка - 15 лв., рентгеновата снимка - 20 лв., превръзките вървят от 5 лв. до 10 лв., а гипсовете - от 10 лв до 40 лв.

Призовавам всички на спазване  техника по безопасност по време на каране ски и сноуборд, и не само..
haydukata
Полъх
*
Публикации: 24

В интернет вятъра не спира

« Отговор #23 -: понеделник 26.01.2009 15:51 »

Здравейте! Всички бяхте толкова изчерпателни, че не остана нищо за добавяне. Затова ще споделя аз лично с какво не се разделям при ходене в планината/независимо дали карам или не ски/:
- бих препоръчал който има възможност да си купи яке с RECCO система;
- едно джобно ножче няма да Ви натежи, но недай боже да изпаднете в тегава ситуация може да помогне. Аз и сърф карам с нож на прасеца;
- за последното не се смейте. Манерка с високоалкохолна напитка/водка, ракия, уиски и т.н./ спасява живот. Не е нужно да употребявате напитката, но е важно да я имате.

AHD - 190l, Exocet nano 125l, Gaastra 8,5 GTX Race, Gaastra 6,2 Poison, North sail 5,3 ICE, LOFT 4,3 wave
Sunny
Администратор

« Отговор #24 -: понеделник 26.01.2009 18:17 »

haydukata това алкохола вярно ли е? Аз мислех, че става дори по-лошо ако си измръзнал и пиеш алкохол?

Sails:
3.5 Loft Lip Wave
4.7 Loft Lip Wave
5.7 Loft Lip Wave
6.6 Loft O2
Boards:
Exocet Cross 94L
Exocet Usurf 76L
Restar
Вятърничав
Публикации: 219

« Отговор #25 -: понеделник 26.01.2009 18:26 »

И аз така съм чувал, че е голяма заблуда дето алкохола загравял, точно обратното.
Но все пак ми е интересно да чуя компетентни мнения.................
Mod_One
eXtreme iNside

« Отговор #26 -: понеделник 26.01.2009 18:32 »

И аз така съм чувал, че е голяма заблуда дето алкохола загравял, точно обратното.
Но все пак ми е интересно да чуя компетентни мнения.................
Не е заблуда - загрява, ако ... те разтриват с него (особено лице от противоположния пол  Wink)

\\\|///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
SHMIT
Буревестник

« Отговор #27 -: понеделник 26.01.2009 18:33 »

Здравейте! Всички бяхте толкова изчерпателни, че не остана нищо за добавяне. Затова ще споделя аз лично с какво не се разделям при ходене в планината/независимо дали карам или не ски/:
- бих препоръчал който има възможност да си купи яке с RECCO система;
- едно джобно ножче няма да Ви натежи, но недай боже да изпаднете в тегава ситуация може да помогне. Аз и сърф карам с нож на прасеца;
- за последното не се смейте. Манерка с високоалкохолна напитка/водка, ракия, уиски и т.н./ спасява живот. Не е нужно да употребявате напитката, но е важно да я имате.

Ще си позволя да те опровергая.
1. "RECCO" е система за откриване на затрупани от лавина хора. За използването и е нужен хеликоптер. Самата апаратура съшо е много скъпа. С такава разполагат само най-скъпите ски курорти по света. ПСС и който и да е курорт в България не разполагат с такава. След 15тата минута от затрупването вероятноста човек да оцелее е доста ниска. За това не може да се разчита да те спасят ПСС и трябва да се разчита на приятелите с които караме.Това прави RECCO безполезно при повечето случаи на затрупване от лавина.За да олесниме приятелите  е нужно те да са преминали курс за лавинна безопастност и да разполагаме с някои джаджи.
-Лавинен предавател- с него обучените Ви приятели ще ви открият за около 5минути.
-Лавинна сонда- с нея ще локанизират точното Ви местонахождение
-Лавинна лопатка- С нея ще Ви откопаят (без нея е невъзможно, дори да знаеш точно къде се намира човека)
Това са задължителните наща без които карането на ски в необработени и лавиноопасни терени е абсолютно неприемливо
Ако искате да сте още по сигурни можете да си купите и
-ABS- Въздушна възглавница която предпазва вратъ, главата и гръдния кош докато ви мачка движещата се лавина. Също така вероятноста да останете на повърхноста става огромна
-Авалунг- това е система през която дишате в лавината. Тя ви дава още 30тина минути въздух през които да ви открият и изровят

АЛКОХОЛА пък е доста вреден при измръзване. Той дава лъжливо чувство на затопляне, но в същото време подпомага измръзването. Ако си имал в предвид народната мъдрост"Пияния и господ го пази" Не съм запознат с факти по случая и е възможно да си прав

Ножчето наистина е много полезно, особено ако е комбинирано с отверка и разни други далаверки.

Restar
Вятърничав
Публикации: 219

« Отговор #28 -: понеделник 26.01.2009 18:49 »

Следователно ................ аз ще послушам Захо.
Най-безболезнено ми се струва, а пък и най евтино - само 100 грама алкохол.
Айде за мойта кубатура може да отидат и 200, ама пак не са кой знае какъв разход.

Захо мерси много \0//
SHMIT
Буревестник

« Отговор #29 -: понеделник 26.01.2009 18:53 »

Май е удачно да спомена с какво карам аз. При положение, че 90% карам извън писта със себе си нося доста работи:
-лавинен предавател (Прикрепя се с коланчета към тялото под якето)
Раница в която има:
-Лавинна сонда
–Лопатка
-Радиостанция
-челник
–ножче
-Отверка
–Въже 6мм/15метра
–карабинери
–Батерии за станцията (резервни)
–Запалка и кибрит
–Аптечка
–фолио против измръзване
–някакво шоколадче
–Маска за устата и носа
–UV крем против изгаряне
–Колани за ски ходене (За да вършат работа ските трябва да са с комбинирани автомати)
–Карта на планината в която съм
–Компас
Може да Ви се стори пресилено, но когато си на повече от 5часа до най близката ски зона тези неща могат да са жизненоважни. С тях бих могъл да пренощувам на открито, ако се наложи.

Sunny
Администратор

« Отговор #30 -: вторник 27.01.2009 10:14 »

Моето екипче е толкова тясно, че се чудя къде да си сложа GSM-a (:-pp) (:-pp) (:-pp)....(шегичка Cool Wink)
Искам да питам дали има някакво спасение от това да не ми пада батерията на телефона, когато е много студено, въпреки, че е заредена догоре?

Sails:
3.5 Loft Lip Wave
4.7 Loft Lip Wave
5.7 Loft Lip Wave
6.6 Loft O2
Boards:
Exocet Cross 94L
Exocet Usurf 76L
Mod_One
eXtreme iNside

« Отговор #31 -: вторник 27.01.2009 10:55 »

...
–Аптечка

Бих добавил:

-пожарогасител
-триъгълник
-тирбушон
-отварачка за бира

Сега мисля, че оборудването покрива всички възможни и невъзможни ситуации   (:-pp) (:-pp) (:-pp)

\\\|///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
SHMIT
Буревестник

« Отговор #32 -: вторник 27.01.2009 17:48 »

Бих добавил:

-пожарогасител
-триъгълник
-тирбушон
-отварачка за бира

Сега мисля, че оборудването покрива всички възможни и невъзможни ситуации   (:-pp) (:-pp) (:-pp)

Майтапиш се ти, но 90% от тези неша са ми влизали в употреба.

Mod_One
eXtreme iNside

« Отговор #33 -: вторник 27.01.2009 18:01 »

Майтапиш се ти, но 90% от тези неша са ми влизали в употреба.
Добре, де - един сериозен отговор:
Пожелавам ти останалите 10% от нещата никога да не ти потрябват!

\\\|///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
lukcheto
eXtreme iNside
Публикации: 2182

« Отговор #34 -: вторник 27.01.2009 19:46 »

Моето екипче е толкова тясно, че се чудя къде да си сложа GSM-a (:-pp) (:-pp) (:-pp)....(шегичка Cool Wink)
Искам да питам дали има някакво спасение от това да не ми пада батерията на телефона, когато е много студено, въпреки, че е заредена догоре?

Да се носи в джоб близо до тялото за да може да го топли телесната температура, друго спасение....засега не знам Shocked Всъщност този проблем седи доста сериозно пред хората с дигитални апарати на които се налага да снимат в условия с минусови температури... Засега решение няма, но може би мозъците ще стигнат до други отговори с течение на времето.... Аз тук се усмихвам и казвам пристрастно: "механика му е майката" :О:

"Stop chasing shadows, just enjoy the ride" bravoo
~Tabou Twister/90l~Mad March~
~Jo Jo is back home/67l~
~Gaastra Pure/5.2m2~пЮрЕТо~
~Vandal Enemy/4.5m2~дъ baNдiT~
~Naish Force/4m2
Юли
Администратор

« Отговор #35 -: сряда 28.01.2009 01:50 »

Последните години се опитаха да наложат някакви батерии с "вътрешно горене", имаше даже някакви лаптопи с такива прототипи, но незнам какво се случи с тях. Батерията и досега остава най-слабото място на всички преносими апарати. А едно време имаше руски фенерчета с динамо, стискаш дръжка като спусък и произвеждаш "ток" за да свети.

SHMIT
Буревестник

« Отговор #36 -: сряда 28.01.2009 20:16 »

А едно време имаше руски фенерчета с динамо, стискаш дръжка като спусък и произвеждаш "ток" за да свети.

Продават ги и сега в магазините "по левче", но са КИТАЙСКИ
Но ако искате нещо качествено на което може да се разчита си купете марков челник. Сменяте му батерииете веднуж годишно и забравяте за тъмнината Wink

haydukata
Полъх
*
Публикации: 24

В интернет вятъра не спира

« Отговор #37 -: четвъртък 29.01.2009 11:44 »

Моето яке има вътрешен джобза моб. тел., който е изцяло от дунапрен и ако си държа телефона в него нямам проблем с батерията.
Джобът не съм го слагал аз, а е решение на производителя.

AHD - 190l, Exocet nano 125l, Gaastra 8,5 GTX Race, Gaastra 6,2 Poison, North sail 5,3 ICE, LOFT 4,3 wave
Mod_One
eXtreme iNside

« Отговор #38 -: четвъртък 17.12.2009 15:20 »

Нещо интересно за една специфична травма при сноуборда, често бъркана с навяхване
В травматологията това счупване е известно като "Сноубордистки глезен" - много трудно се открива и често се бърка с изкълчване на глезена.
При 'нормалните' счупвания на глезена статистиката е 1% такъв тип счупване, докато при бордистите достига 15%!
Ето един линк където нещата са обяснени доста добре, има и мерки за предпазване:
http://www.physioroom.com/injuries/ankle_and_foot/snowboarders_ankle_full.php

Пазете си глезените!

\\\|///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
daniel
Модератор
Публикации: 432

SeaWolf

« Отговор #39 -: четвъртък 17.12.2009 16:11 »

Хубаво е тази тема да се прочете отново цялата..... Със сигурност за себе си намерих неща, които ще са ми полезни и които бях забравил  OK

Адреналинът е най-добрия наркотик.... Smile)
polkovnika
Духовит
**
Публикации: 131

"ХУБАВ ЖИВОТ НЕДОТЯГА"

« Отговор #40 -: понеделник 01.02.2010 10:51 »

Brrrr Brrrr Brrrr Brrrr Brrrr Brrrr Brrrr Brrrr

По въпроса с батериите има решение - яжте редовно Черноболски ябълки.Ефектите при скиорите и бордистите са два/за сега/ 1- ви телефона ви се зарежда директно от тялото, важи за лап-топ;
        2 -ри нощно време Ви светват ушите и можете да карате и по неосветени писти.

Искам да добявя след отвара4ката за бира на Захо, не забравяите да загреете мускули и стави си преди спускане! 

snow snow snow snow snow snow snow snow snow

Qatro Quad 75l;
north sail -3,7; arrows - 4 ; combat -4,5;combat -5  Neil Pryde;
rumba.racing
Буревестник
Публикации: 848

« Отговор #41 -: вторник 02.02.2010 19:51 »

Несъм много сигурен но ма гледах някъде ръкавички за gsm.  (:-pp) (:-pp) (:-pp) (:-pp)

georgi KH
Повей

Публикации: 3

« Отговор #42 -: четвъртък 20.01.2011 11:49 »

mn vajno e da se zagrqva predi karane ina4e raztejeniqta i kontuziite ti sa v karpa varzani
Страници: 1 2 3 Всички   Най-горе
Печат
Отиди в: